Αρχική » ΕΡΜΗΝΕΙΑ » Ο Πυρσός Ωραία Ελένη και η Περσεφόνη

Ο Πυρσός Ωραία Ελένη και η Περσεφόνη


ΕΛΕΝΗ.ΦΛΟΓΑ

«Έχουμε εξορίσει την ομορφιά. Οι Έλληνες είχαν πάρει τα όπλα γι’ αυτήν» Καμύ

Η Ωραία Ελένη είναι κόρη του Διός Νοός και της Λήδας της λείας και απαλής πρώτης ύλης του σύμπαντος, γεννημένη με ωοτοκία. Εξέρχεται από το  ωοειδές ενεργειακό κουκούλι  σε ύλη μορφοποιητική. Είναι μία στιγμή για τον κόσμο θριαμβευτική.
Είναι το αποτέλεσμα ενός μεγάλου έρωτος. Ο ερωτευμένος θεός μεταμορφώνεται στο ωραιότερον πτηνόν, τον κύκνο με τον υπέροχο λαιμό για να ενωθεί με την αγαπημένη του, με τα φτερά του έρωτος και της επιθυμίας. Η Λήδα κυοφορεί 9 μήνες τον θεϊκό έρωτα και γεννιέται του κόσμου η ομορφιά και η ΜΟΡΦΗ. Είναι γέννηση και δεν είναι  μια ψυχρή αυταρχική εντολή. Είναι ΕΡΩΤΑΣ μεγάλος είναι ένωση, αγάπη, είναι γιορτή.

Η Περσεφόνη είναι κόρη της Δήμητρας, όταν η Γαία αρχίζει να καλλιεργείται και οι άνθρωποι αποκτούν συνείδηση και μόρφωση καλλιεργώντας τον εαυτό τους με ψυχή.
Όμορφη ψυχή, όμορφος άνθρωπος με μορφή. Ο Πλούτων ζηλεύει και την κλέβει, αλλά η Δήμητρα Γαία δεν το επιτρέπει αυτό. Δεν θυσιάζει τη κόρη για να «σώσει» μιαν άψυχη Γη, όπως κάνουν άλλοι πατεράδες  εξουσιαστικοί και  αυταρχικοί, αντιθέτως, ζητά πίσω να της επιστραφεί. Ο Πλούτων αναγκαστικά, και οι θεοί πείθονται από την ανάγκη, συνθηκολογεί και η Περσεφόνη επιστρέφει σε μια όμορφη γη.
Περσεφόνη Περσέφασσα, Περσεφόνεια, Περσέφαττα, Φερσεφόνη
Φέρνει το φως ως πυρσός με την παρουσία της
Παίρνει το φως με την απουσία της
Ἑλένη ἑλάνη λαμπάς δας φωτιά πυρσός
Σέλας Σελήνη Σελλοί Έλληνες.  Ήλιος
Η Περσεφόνη απαγάγεται από τον Άδη, η Ελένη κλέβεται από τους Τρώες.
Και οι δύο επιστρέφουν και επιστρέφονται.
Ούτε η Δήμητρα ούτε οι Έλληνες υποχωρούν στο δίκαιο αίτημα τους και διεκδικούν ότι τους ανήκει στα μονοπάτια της Ηρωικής Μυθιστορίας τους, τα μυθικά.
Η Ελένη δεν είναι λαμπάδα που καίγεται κάποια ήσυχα βράδια από  άνοες ανθρώπους.
Είναι πυρσός που ανάβει και φωτίζει τη κορυφή μιας κεφαλής σοφής  ανήσυχων άγρυπνων  έμφρονων ανθρώπων,  καίγοντας  τις κατασκευές  και τα τείχη άπληστων ανθρώπων και κλεφτών.
Η Ωραία Ελένη, δεν  είναι δάδα που καίγεται  αστόχαστα, είναι πυρ προμηθεϊκού πυρσού που καίει άσβεστα για φωτίζει τα ερέβη και τις αβύσσους ενός αμορφοποίητου χάους και σκότους.
Η Ωραία Ελένη δεν αποτέλεσμα κατασκευής και δημιουργίας, είναι αποτέλεσμα γέννησης και κυοφορίας.
Η Ωραία Ελένη είναι η Ομορφιά που θα σώσει τον κόσμο και επιστρέφει πάντα στους Έλληνες που την έπλασαν με τα φτερά της Επιθυμίας τους και της Σκέψης τους.
Επιστρέφει  στη χώρα που γεννήθηκε γιατί εδώ  ανήκει.

Αστραία

1 thoughts on “Ο Πυρσός Ωραία Ελένη και η Περσεφόνη

  1. Παράθεμα: Η Ελένη | Ομηρικό Σχολείο

Έσσετ’ ήμαρ